Cihaz Değişim İşlemleri (WorkFlow)

Cihaz Değişim İşlemleri (WorkFlow)

Licrus servis hizmeti verdiğiniz cihazlar için müşterinizde yapılacak cihaz değişim işlemlerinizi yönetmenizi de sağlar. Tüketicinin Korunması Kanunu çerçevesinde değişim gerektirecek durumları otomatik olarak yakalar ve bunlarla ilgili size onay istekleri oluşturur. Bu yazıda Licrus'un gelişmiş süreçlerinden biri olan Cihaz Değişimi ve Garanti Transfer süreçlerinden bahsedeceğiz.

Değişim işlemlerine başlamadan önce 3 önemli kuralı belirtelim.
  1. Değiştirilecek veya sökülecek olan eski cihaz için mutlaka bir İlk Çalıştırma (garanti başlatma) Hizmet Formunun oluşturulmuş olması gerekir.
  2. Yeni takılacak cihaz için herhangi bir belge girişi olmaması ve seri numarasında ilk çalıştırma bilgisi olmaması gerekir.
  3. Yeni seri numarası için kesinlikle İlk Çalıştırma (garanti başlatma) işlemi yapılmaması gerekir.

Cihaz Değişim süreci için 3 farklı tetikleyici vardır;
  1. Licrus 6502 sayılı TKK kapsamında oluşan durumlardan biri gerçekleştiğinde otomatik olarak başlatılır.
    Uygulama menüsünden, Sistem Yönetimi > Ayarlar > İş Kuralları menüsünden kuralları devreye alınabilir veya kapatılabilir.

  2. Müşteri tarafından gelen arama sonucunda oluşacak bir çağrı kaydıyla.
    Uygulama menüsünden, Çağrı Yönetimi > Yeni Çağrı menüsünden bir servis isteği çağrı açılarak

  3. Servis tarafından oluşturulacak Arıza Formu girişiyle
    Mobil Servis Uygulamasında, Ana Ekranda > Yeni Servis Formu Oluştur menüsünden yapılabilir.
Yukarıdaki durumların hepsinde servis tüketiciye bir ziyaret gerçekleştir. Bu ziyaret sonrasında teknisyen bir Arıza Servis Formu oluşturur.
  1. Teknisyen bu Arıza Servis Formunu kapatırken, "CİHAZ DEĞİŞİMİ GEREKLİ” şeklinde kapatacaktır.
  2. Kapatılan belge otomatik olarak bir Cihaz Değişim Talep oluşturur ve bu talep merkez servis sorumlusunun onayına düşer.
    Uygulama menüsünden, Servis Formlar > Cihaz Değişim Talepleri menüsünden bekleyen talepler izlenebilir

  3. Merkez servis sorumlusu Cihaz Değişim Talep Formunu onaylandığı anda çağrı ilgili servise “Cihaz Değişim” görevi olarak yönlendirilir.
         1. Çoğu zaman müşteriye gidecek olan yeni cihazın seri numarası bilgisi merkez tarafından bilinmemektedir. Bu sebeple Yeni ürün bilgilerini saha teknisyen sağlayacaktır.
         2. Merkez servis sorumlusu talebi onaylarken; Farklı bir servise talebi yönlendirebilir ve eski cihaz için yapılacak işleme de karar verebilir.
İş akışı ile (otomatik olarak) gerçekleştirilen cihaz değişikliğinde, değişiklik gerçekleştir butonu kullanılmamalıdır.
  1. Cihaz Değişim Çağrısını alan servis cihaz değişimine gider ve kendisine yönlendirilen “Cihaz Değişim” görevi üzerinden işlemlerini yapar.
    1. Belge kapatma ekranında yeni seri numarasının okutarak belgeye ekler.
    2. Değişim işlemlerinde fotoğraf eklenmesi zorunludur.
    3. Aynı zamanda belgeyi kapatmadan önce değişim işçiliklerini seçmesi beklenir.
    İşçilik tanımlarında MONTAJ/DEMONTAJ veya CİHAZ DEĞİŞİMİ YAPILIDI şeklinde tek bir işçilik tanımlanmasını tavsiye ediyoruz.
  2. Teknisyen, belgeyi kapattıktan sonra, belge ikince defa merkez servis sorumlusunun onayına düşer
  3. Merkez servis sorumlusu Cihaz Değişim Hizmet Formunu onayladıktan sonra; Uygulama menüsünden,
    Servis Formları > Hizmet Formu Onay İzleme ekranında onay talepleri izlenebilir
    1. Eski cihazın garanti bilgileri yeni cihaza transfer edilir. Diğer bir deyişle, yeni seri numarasının garantisi eski seri numarasının garanti tarihiyle güncellenir
    2. Eski formlar pasif duruma alınır.
    3. Eski seri numarası kullanıma kapatılır.
  4. Bu işlemler sonucunda süreç tamamlanmış olur.

Değişim süreçlerinizi Licrus üzerinden yürütmeniz hem cihaz hem müşteri geçmişine anında yansır ve bu detaylara kolayca erişebilirsiniz.


    • Related Articles

    • Cihaz Değişim Talepleri (Manuel)

      Müşterilerinizin kullanmış olduğu cihazlarda garanti koşulları çerçevesinde kimi durumlarda değişim yapılması gerekebilmektedir. Mevcut bir cihaz değiştirilip yerine yeni bir cihaz verildiğinde, garanti ilk cihazın kalan süresinden devam etmektedir. ...
    • Ek Garanti İşlemleri

      Licrus, satış sonrasında için ürünlerine mevcut üretici garantisi, uzatılmış garanti paketleri tanımlamanıza da izin vermektedir. Herhangi bir ürüne ek garanti tanımlamak için öncelikle sistemde ek garanti paketlerinizin tanımlı olması gerekmektedir. ...
    • Garanti Sorgulama

      Kayıtlı herhangi bir cihazın garanti bilgilerini sorgulamak için aşağıdaki adımları takip edeblirsiniz. Licrus Web Uygulama menüsünden Ürün Yönetimi > Garanti Sorgulama menüsü tıklayın Açılan ekranda Seri Numarası alanına garanti bilgilerini ...
    • Yedek Parça Fiyatı Sorgulama

      Licrus'da tanımlı bulunan yedek parçaların fiyatlarına ulaşabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şunlardır; Uygulama menüsünden Ürün Yönetimi > Parça Fiyatı Sorgula menüsünü seçin.  Açılan ekrandan fiyat bilgisi alınmak istenen yedek ...
    • Licrus V2.9 Yenilikleri

      Licrus V2.6 sürümünden bu yana sadece bulut tabanlı olarak geliştirmeleri desteklemektedir. Licrus güncel sürümü olan V2.9 ile sunulan önemli özellikleri aşağıda bulabilirsiniz. Bununla birlikte onlarca yeni parametre ve ekran düzenlemesi de aylık ...